Fluctuaties rioolheffing vallen slecht

05-11-2014

Gemeentebelangen en VVD willen alsnog voorziening treffen

Zuidwolde - Als het aan de fracties van Gemeentebelangen en de VVD ligt, wordt alsnog een voorziening ingesteld voor de investeringen in de riolering. Dat zeggen de fracties in hun algemene beschouwingen, die morgen worden uitgesproken. De raad besloot vorig jaar geen voorziening te treffen, nu blijken de lasten voor de inwoners jaarlijks sterk te fluctueren.

‘De lasten gaan met 30% omhoog, dit vraagt om een goede uitleg aan onze inwoners’, zegt Marcel Hulst van de VVD. Gemeentebelangen dient morgen een motie in om de voorziening te realiseren en zo fluctuaties te voorkomen. De VVD en GB willen dat het geld geoormerkt wordt voor de riolering.

Gemeentebelangen wil een bedrag van 250.000 euro voor overheidsparticipatie vanuit 2018 overhevelen naar 2015, zodat dan een half miljoen euro beschikbaar is voor initiatieven in de dorpen. Bij het begin van deze nieuwe collegeperiode is besloten één miljoen euro vrij te maken voor participatieprojecten. ‘Het eerste jaar van deze periode is bijna voorbij en er is nog geen cent besteed. Wij merken dat dorpsbelangenverenigingen staan te trappelen om aan de slag te gaan’, aldus Douwe Oosterveen.

Bouwvergunningen

De VVD zet vraagtekens bij de grote hoogte van de kosten voor een bouwvergunning in de gemeente. Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn die leges in De Wolden de hoogste in Drenthe, in buurgemeente Hoogeveen het laagst. De VVD wil dat er onderzoek komt naar het verschil ten opzichte van andere gemeenten. ‘Recentelijk ontvangen we steeds vaker klachten van met name ondernemers over de hoogte van de leges. In onze visie zijn leges bedoeld om de kosten die een gemeente maakt te dekken’, aldus Marcel Hulst.

Staatsbosbeheer vraagt voor de jaren 2015-2017 een bijdrage van jaarlijks €500.000 aan de provincie en gemeenten. Voor De Wolden komt dat neer op € 20.830 per jaar. ‘Gemeentebelangen is hier zeer sceptisch over omdat het hier het (tijdelijk) terugdraaien van een bezuiniging van het Rijk betreft. Staatsbosbeheer schuift die bal door naar de lagere overheden met het argument dat zij anders recreatieve voorzieningen als fietspaden niet kan onderhouden. Wij erkennen dat die voorzieningen voor onze gemeente erg belangrijk zijn, maar vragen ons af of wij daarvoor de rekening moeten betalen’, aldus Oosterveen.

Ondergronds

Als het aan de VVD ligt, worden inzamelpunten voor gescheiden afval gerealiseerd bij de supermarkten in de vier grote kernen. ‘Dan hebben inwoners de keuze voor een extra container bij huis of zelf hun afval aanbieden in ondergrondse containers’, aldus Hulst. De fractieleider signaleert dat een vierde container voor mensen die wat kleiner wonen, een sta in de weg kan zijn. De VVD juicht de komst van een oranje container voor alleen plastic van harte toe.

Gemeenteborden

Het plan van het college om 40.000 euro beschikbaar te stellen voor nieuwe borden met de gemeentenaam, vinden Gemeentebelangen en de VVD teveel geld. ‘Wij vinden de gemeentenaam niet zo heel interessant. Bovendien is 40.000 euro veel geld. Als we geld gaan vrijmaken voor bebording, dan wat de VVD betreft voor buurtschappen of toeristisch interessante plekken’, aldus Marcel Hulst.

Douwe Oosterveen vindt de digitale vindbaarheid veel belangrijker en komt met een amendement om dit bedrag te schrappen. ‘Nergens wordt beschreven dat hier vraag naar is of dat het gemis van deze borden als een gemis wordt ervaren.’

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden