De groeten uit Ruinerwold

15-06-2013

 

De Groeten uit Ruinerwold!

Of eigenlijk de hartelijke groeten want Ruinerwold blijft Ruinerwold. De minister heeft in al haar wijsheid besloten Ruinerwold niet aan te wijzen als beschermd dorpszicht. Wie had dat kunnen denken? Als zo’n “opgelegde” nominatie eenmaal een feit is valt het niet mee om hier vanaf te komen en de inwoners hielden toch wel rekening met het feit dat het beschermd dorpsgezicht er ondanks alle tegenstand zou komen. Maar, Ruinerwold is en blijft uniek. Naast een mooi dorpsgezicht gecreëerd in 300 jaar door de mensen zelf zorgen dezelfde huidige inwoners ervoor dat Ruinerwold als één van de weinige dorpen en misschien wel het enige dorp op eigen initiatief niet aangewezen wordt als beschermd dorpsgezicht. Tegen alle adviezen in, een knap staaltje van burgerkracht.

Naast de inwoners zijn ook college, raad, provincie en zelfs landelijke “Drentse” vertegenwoordigers in Den Haag achter Ruinerwold gaan staan in het tegengaan van de aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht. Ook zij konden zich vinden in de argumenten waarom Ruinerwold niet aangewezen wilde worden zoals de bemoeizucht, de beperkingen en de burgerparticipatie.

De kaartenactie: “Ruinerwold, De Groeten!”, internetpolls, werkbezoeken en de vele informele contacten via telefoon, mail en ander overleg hebben in dit hele traject zeker effect gehad.

Is het nu zo dat alles kan en mag in Ruinerwold? Nee, zeker niet! Voldoende zekerheden waren en zijn er al om het mooie beeld van Ruinerwold en omgeving te behouden. De verantwoording komt echter nog meer te liggen waar deze hoort en dat is bij de inwoners zelf.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden