Motie vluchtelingenopvang

10-09-2015

Donderdag 9 september is in de raad een motie aan de orde geweest over de opvang van vluchtelingen. De tekst van de motie vindt u hier.

Namens Gemeentebelangen heeft fractievoorzitter Douwe Oosterveen geantwoord op de motie. Hieronder de integrale tekst van zijn betoog.

Motie Asielzoekersopvang.

Vz, om te beginnen past hier waarschijnlijk de term vluchtelingen beter dan de term asielzoekers. Maar dat is voor deze discussie totaal onbelangrijk, we weten allemaal waar we het over hebben. Elke dag kunnen we de beelden zien, de hartverscheurende beelden, van mensen die op de vlucht zijn. Sommige politici willen ons doen geloven dat het hier schatrijke mensen betreft, die als economische gelukszoeker hiernaartoe komen. De paradox in die redenering schijnen ze zelf niet op te merken, en het beeld van een man die met zijn vrouw en baby voor de trein gaat liggen om er dan maar vanaf te zijn laat mij daarbij niet los. FGB ziet ook in welke nood deze mensen verkeren.
Hoe kunnen we deze mensen helpen is de vraag die Europa, de individuele landen daarbinnen, en in die landen weer de lagere overheden bezighoudt. Zo ook in onze gemeente.
Met deze motie wordt gereageerd op een informele oproep van de staatssecretaris via een landelijke krant. Een eerste gedacht bij een motie van deze strekking is al gauw: natuurlijk, wij moeten ook ons deel doen! Maar, vz, wij als gemeenteraad zullen verder moeten kijken dan wat ons eerste gevoel ons ingeeft. Naast de zorg voor vluchtelingen hebben we ook een verplichting tegenover de inwoners van onze gemeente. Zijn die ook gediend met deze motie, op dit moment?
Wij beantwoorden die vraag met nee. Mocht er een verzoek van het COA komen om vluchtelingen te huisvesten in onze gemeente, dan zullen we daar serieus en welwillend naar moeten kijken. Die oproep doen we hiermee aan het college. Het college kan namens de gemeente onderhandelen met het COA en overleggen met de raad en de inwoners van onze gemeente. De motie aannemen zou betekenen dat we de positie van het college tegenover het COA verzwakken, onze positie als raad elimineren en onze inwoners totaal buitenspel zetten.
Daarom zullen wij niet instemmen met deze motie.

 

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden