De toekomst van Reestmond

31-03-2016

De toekomst van Reestmond - Gemeenteraad 31 maart 2016

Donderdag 31 maart j.l. heeft Gemeentebelangen – samen met de VVD – een motie ingediend waarin we vragen aan het College of ze willen onderzoeken hoe we uit Reestmond kunnen stappen. Gemeente De Wolden is samen met de gemeenten Meppel, Staphorst en Westerveld voor 25% “aandeelhouder”. De vier partijen hebben hierdoor een even zware stem. Wat hield de behandeling van deze zaak en onze ingediende motie nu precies in. Hieronder een samenvatting.

Participatiewet.

Vanaf 1 januari 2015 geldt er de Participatiewet. Daardoor komen regelingen als (bijvoorbeeld) de Wet Sociale Werkvoorziening te vervallen. Werknemers die voor 1 januari 2015 in vaste dienst zijn bij Reestmond houden deze “status” tot zo lang zij bij Reestmond werken. De werknemers die vóór 1 januari 2015 een tijdelijk contract hadden, vielen automatisch onder de Participatiewet en moeten zo snel mogelijk instromen naar het reguliere bedrijfsleven dan wel gaan werken onder de regels van Beschut Werk nieuwe stijl. Juist over deze groep mensen (in totaal 72 personen) ging de discussie en werd er in de kranten het nodige geschreven.

Standpunt Gemeentebelangen.

Wij geloven in de werking van de Participatiewet. Uitgangspunt van de wet is om mensen zo snel mogelijk aan regulier werk te helpen. Dat dat niet altijd even makkelijk is, blijkt wel uit de tegenvallende resultaten tot dusver in de gemeente Meppel. Daar is donderdag j.l. ervoor gekozen om alle tijdelijke contracten om te zetten in vaste contracten. Gemeentebelangen is van mening, dat je hierdoor nu juist tegen de werking van de Participatiewet in gaat. Nu is de situatie van De Wolden wel anders dan in de andere gemeenten bij Reestmond. Van de 72 personen waar het over gaat wonen er slechts drie in De Wolden en één van deze drie heeft al regulier werk gevonden, door de inspanning van de gemeente De Wolden.

Stemverhouding bij Reestmond.

Met het indienen van onze gezamenlijke motie (die overigens breed gesteund werd; alleen de PvdA stemde tegen) kunnen de andere gemeenten binnen Reestmond straks hun eigen koers varen. Doordat er in Meppel is ingestemd in het omzetten van tijdelijke in vaste contracten, komt bij het vertrek van De Wolden uit Reestmond de stemverhouding in het bestuur anders te liggen en zou het wel eens zo kunnen zijn, dat de Meppeler werknemers bij Reestmond met een nu nog tijdelijke contract, later toch een vast contract kunnen krijgen.

Wat betekent dit nu voor werknemers uit De Wolden?

Gemeentebelangen wil Reestmond niet opheffen. Integendeel! De werknemers van Reestmond die wonen in de gemeente De Wolden blijven ook normaal in dienst bij Reestmond! Daar verandert niets aan! En de gemeente is er van overtuigd, dat de twee personen met nu nog een tijdelijk contract zullen worden geplaatst in een nieuwe baan! Bij Gemeentebelangen vinden we dat we daar verantwoordelijk voor zijn en deze verantwoordelijkheid zullen we ook nemen.

Mocht u nog meer vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact met ons op. Het makkelijkst is dat om een email te sturen aan info@gbdewolden.nl.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden