Fietsen in De Wolden toekomstbestendig

08-12-2016

Uit een enquête van de ANWB kwam naar voren dat Drenthe het meest aantrekkelijk wordt gevonden door de recreant. Als tweede onderwerp van de raadsavond stond het fietsplan van De Wolden op het programma. Douwe Oosterveen deed ook in dit debat het woord namens Gemeentebelangen.

 

Iets om trots op te zijn

De gemeente werkt met een prioriteitenplan voor het aanleggen van fietspaden sinds 2008 en deze is herzien in 2013. Men werkt, aan de hand van criteria, met prioriteit 1 en prioriteit 2-fietspaden. Op twee na zijn alle prioriteit 1-fietspaden gerealiseerd en nu kan de gemeente aan de slag met de prioriteit 2-paden. “Iets om trots op te zijn”, volgens wethouder Jan ten Kate. Maar gericht op de toekomst zal De Wolden zich ook in moeten zetten om goede verbindingen te leggen in de vorm van fietspaden. Wat als bijvoorbeeld aangedreven fietsen de standaard worden?

 

Snelfietspaden en eigen initiatief

Gemeentebelangen is tevreden over de uitvoer van het fietsplan tot nu toe. Er zijn mooie resultaten geboekt en ook paden die wat lager op de agenda stonden kunnen wat ons betreft in de toekomst gewoon aangepakt worden. Als de veiligheid in het geding komt, moeten we niet te lang afwachten of er subsidie voor komt, want soms moet er ook gehandeld worden. Maar ook kan de gemeente gehoor geven aan initiatieven vanuit de gemeenschap. Als men zich sterk maakt, zoals bijvoorbeeld Ruinen met het Kloosterpad liet zien, kunnen we als gemeente daar zeker bij helpen. Een vorm van betrokkenheid bij een lager ingedeeld fietspad kan ervoor zorgen dat het de haalbaarheid verhoogt. Dus prioriteit 1-paden gaan voor, maar via zo’n weg kun je ook goed investeren om prioriteit 2-paden te realiseren. “Haalbaarheid kan in die zin een criterium zijn dat goed in het nieuwe fietsplan past”, aldus Ten Kate.

Maar ook nieuwe initiatieven zijn iets om rekening mee te houden. De zogeheten snelfietspaden voor aangedreven fietsen kunnen het aantrekkelijk maken om te fietsen in Drenthe en De Wolden. Het college komt zo spoedig mogelijk terug bij de raad met een voorstel.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden