Kritiek op plan locatie voor brede school

13-03-2009

ZUIDWOLDE - Er komt geen brede school op een locatie in Zuidwolde. Dit plan is en blijft een fata morgana zoals de VVD het gisteravond noemde. Alle raadsfracties kraakten het rapport, waarin de vier basisscholen in het dorp aangeven graag een brede school te beginnen op één locatie, af. Niet realistisch was het unanieme oordeel. Ook was er felle kritiek op onderwijswethouder Bert Damming. Hij zou zich niet aan de opdracht van de raad hebben gehouden.

Volgens wethouder Damming heeft hij zich altijd ‘bestuurlijk’ sterk gemaakt voor de tweelocatiesoplossing, maar hij was amper begonnen met het pareren van alle kritiek, toen hij alweer naar huis kon. Niet omdat hij werd weggestuurd, maar het was bijna 23.00 uur en dan moet de raadsvergadering afgelopen zijn.


De discussie zal daarom de volgende keer worden voortgezet, maar het is duidelijk dat de brede school Zuidwolde opnieuw in een impasse verkeert. Twee weken geleden leek die impasse doorbroken toen de vier basisscholen in een rapport aangaven dat ze graag op één locatie aan een brede school zouden beginnen. Dit kost echter drie keer zoveel (tien miljoen euro) als de optie voor twee locaties waarvoor de gemeenteraad zich heeft uitgesproken.

De fracties hadden daarvoor stevige kritiek op het plan. Jaap Dekker (VVD): ,,Dit plan voert de motie niet uit en is niet evenwichtig, niet werkbaar en niet toekomstbestendig.”

Wim Kamphuis (CDA): ,,Dit wordt een megaschool die de grootte van Zuidwolde ontstijgt. De wijken waar nu scholen staan dreigen dan echt slaapwijken te worden.”

Jan ten Kate (Gemeentebelangen): ,,Dit plan past niet in de schaalgrootte waarin we in De Wolden denken.”

Mark Turksma (PvdA) vond het jammer dat het college mee was gegaan met de plannen van de scholen. ,,Het is een onrealistisch plan. Als de raad nu spelbreker moet zijn dan is dat maar zo.”

Het rapport naar de mogelijkheden voor de vorming van een brede school kreeg er ook van langs. De voordelen van twee locaties en de nadelen van één locatie worden nauwelijks genoemd in het rapport”, aldus Emmy Pieterson van GroenLinks. ,,Er is alles of niets ingezet op een locatie.”

Ze kreeg bijval van Enno Laanstra (ChristenUnie): ,,Het is tendentieus toegeschreven op de unilocatie. Wanneer je de keus krijgt tussen een Volkswagen Polo of een Audi A6 is de uitkomst voorspelbaar.”

informatie

Wethouder Damming had graag in een besloten bijeenkomst meer inhoudelijke informatie gegeven over de plannen voor de unilocatie, maar de raad vond dat het de volgende keer gewoon in een openbare raadsvergadering besproken kan worden.

Wat er dan met de positie van de wethouder gaat gebeuren is onduidelijk. Volgens de ChristenUnie zijn er wethouders voor minder weggestuurd en Gemeentebelangen had het al over een gele kaart voor de wethouder.


Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden