Wethouder Koster onder vuur

09-10-2009

Wethouder Liesbeth Koster (VVD) van De Wolden lag donderdagavond onder vuur in de gemeenteraad. Ze presenteerde deze week met gepaste trots "het beleid" om ondernemers meer ruimte te geven voor bedrijvigheid in vrijgekomen stallen en schuren in het buitengebied. "We zijn echt stomverbaasd. De raad is gepasseerd, want die moet eerst de kaders stellen voor nieuw beleid", spuwde fractievoorzitter Jan ten Kate van Gemeentebelangen zijn ongenoegen.

Vorig jaar december kondigde Koster aan met een discussiestuk naar de raad te komen over het toekomstige beleid voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). Dit stuk kwam er niet, wel een persbericht en pas vlak voor de raadsvergadering een "notitie met uitgangspunten". "We zijn volstrekt niet in beeld, staan in ons hemd. De verhouding tussen de raad en het college loopt averij op", beklemtoonde Ten Kate.

Ook de PvdA en ChristenUnie hadden geen goed woord over voor de handelswijze van Koster, die het persbericht over het VAB-beleid overigens met goedkeuring van het voltallige college naar buiten mocht brengen. "Maar deze procedure is fout. Geef dat toch toe wethouder", kritiseerde Enno Laanstra van de ChristenUnie. Opvallend was de milde opstelling van het CDA, de grootste oppositiepartij in De Wolden.

Koster erkende uiteindelijk dat er in de procedure fouten zijn gemaakt, vond het allemaal "uitermate pijnlijk" en kwam met excuses. De gemeenteraad mag alsnog praten over "uitgangspunten voor het VAB-beleid". Dat werd door burgemeester Peter Snijders, die in de discussie de kou uit de lucht probeerde te halen, bij herhaling benadrukt.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden