Klussers aan de slag in Koekangerveld

05-12-2009

Koekangerveld - Het nieuwe dorpshuis in Koekangerveld is wind- en waterdicht. De bouw gaat daarmee volgens planning. Aannemer Rob Wolswinkel uit Koekangerveld levert het gebouw binnenkort casco op en dan kunnen vrijwilligers aan de slag in het dorpshuis. De groep die zich bezighoudt met installatiewerk steekt het eerst de handen uit de mouwen, daarna komt het timmer-, tegel- en verfwerk aan bod. In de tussentijd wordt met diverse acties het nodige geld binnengehaald. Naar verwachting kan het dorpshuis in april in gebruik worden genomen, de officiƫle opening staat gepland in mei 2010.

Drie jaar geleden is de school in Koekangerveld gesloten door een tekort aan leerlingen. Het gebouw, dat in het kleine Zuidwest-Drentse dorp ook dienst deed als dorpshuis, is daarna door de gemeente verkocht. Bewoners maakten zich daarna met succes sterk voor een nieuwe ontmoetingsruimte. In september werd de start van de bouw gevierd en inmiddels staat het gebouw er en zijn de bouwhekken verdwenen.

Het dagelijks bestuur, dat bestaat uit een afvaardiging van diverse betrokken partijen uit Koekangerveld, heeft er bewust voor gekozen een aannemer in de arm te nemen voor de casco-bouw. 'We hadden niet echt bouwvakkers in huis en het is ook lastig het werk van een aannemer en vrijwilligers op elkaar af te stemmen. Daarnaast is het nu ook beter geregeld met verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid', legt Christel Vandermaelen, voorzitter van het dagelijks bestuur, uit.

Het blijkt verder niet moeilijk vrijwilligers te vinden. Toen de eerste schop de grond inging, waren diverse dorpelingen bereid koffie te schenken en andere klussen te verrichten. 'Gelukkig hebben we ook deskundigen op het gebied van installatiewerk in het dorp die je de klus met een gerust hart kunt toevertrouwen', zegt Vandermaelen. Daarna komen andere klussers aan bod.

Het nieuwe dorpshuis vergt een investering van 263.000 euro. Hiervan moet veertig procent uit fondsen komen, 35 procent van de gemeente en de rest moet Koekangerveld zelf ophoesten. Met geld en met zelfwerkzaamheid.

Om de kas te spekken is een actie in het leven geroepen waarbij inwoners voor een tientje een steen konden kopen. Er zijn inmiddels 150 stenen verkocht. Ook voor ondernemers komt er een dergelijke actie, zij het dat deze stenen 25 euro kosten. Ondernemers kunnen ook op andere manieren bijdragen aan de bouw van het dorpshuis, bijvoorbeeld door de zaken te sponsoren of te schenken.

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden