Een kort verhaal of een ‘never ending story’ met de bibliotheken?

Een kort verhaal of een ‘never ending story’ met de bibliotheken?

29-10-2020

Een belangrijk besluitvormend agendapunt tijdens de raadsvergadering van 29 oktober was de bereikbaarheid en spreiding van de openbare bibliotheken in De Wolden.

In de meerjarenbegroting van de gemeente is ingaande 2017 een taakstelling van totaal €180.000,- op het bibliotheekwerk opgenomen. Hiervan is met ingang van 2018 reeds €60.000,- gerealiseerd. Afgesproken is dat over de nog resterende taakstelling van €120.000,- in 2020 door de raad een besluit zal worden genomen. Een kort verhaal of een never ending story? Dat is de vraag met oog op deze taakstelling. Een bezuiniging die in 2014 al is opgelegd. Vanuit dat opzicht gezien zou je kunnen zeggen dat een kort verhaal al niet meer gaat lukken.

Ondanks de vele veranderingen die er de afgelopen jaren geweest zijn, is er vanaf 2014 al veel gerealiseerd. En als het aan de Gemeentebelangen ligt, komt dat misschien wel dankzij de taakstelling. De bibliotheken zijn in ieder geval in beweging gekomen. Om deze reden lag het voorstel daar om de bezuinigingstaakstelling te reduceren met €60.000,-. 

Volgens Pieter Groot van Gemeentebelangen moeten bibliotheken stoppen met het verplaatsen van activiteiten naar de bibliotheken. “Dat brengt het voortbestaan van de dorpshuizen in gevaar, en dat vinden we toch zo belangrijk?”. De bibliotheek moet haar eigen functie behouden.

Een nieuw hoofdstuk lijkt nu de vraag te gaan vormen of het behoud van de ton subsidie vanuit de provincie bepalend is bij hoe om te gaan met deze taakstelling. Wat de Gemeentebelangen betreft niet: “Uitstel vanaf 2014 wordt wat ons betreft geen afstel. Juist met dit raadsvoorstel ligt er een goed compromis, waarbij niet het volledige bedrag, maar wel een aanzienlijk deel van de taakstelling wordt gerealiseerd. En zonder enig effect op de spreiding van het bibliotheekwerk in De Wolden”.

Daarmee is het voorstel door de Raad aangenomen en is de taakstelling vastgesteld op €60.000,- ingaande op 1 januari 2021. De gemeentelijke bijdrage is vastgesteld op €303.597,- per jaar. Een besluit waarmee de bibliotheek na al die jaren verder kan en zich bezig kan houden met waar ze goed in zijn: invulling geven aan ontwikkeling van bibliotheekwerk, verspreidt over de hele gemeente. De gevolgen van dit besluit worden verwerkt in de met Biblionet Drenthe nog af te sluiten uitvoeringsovereenkomst. Daarnaast wordt het tekort van €60.000,- verwerkt in de programmabegroting van 2021-2024. 

 

Bibliotheek taakstelling bezuiniging provincie