De Eikenprocessierups als rupsje Nooitgenoeg

De Eikenprocessierups als rupsje Nooitgenoeg

31-01-2020

'De overlast van de eikenprocessierups (EPR) neemt steeds maar toe. Sommigen krijgen zelfs al jeuk als er alleen maar over gesproken wordt. Bestrijding lijkt op dweilen met de kraan open en de kosten rijzen de pan uit', aldus Betty Vrielink woordvoerder namens Gemeentebelangen De Wolden.

Voor Gemeentebelangen is niets doen geen optie. De gezondheid van de inwoners staat bij ons voorop. Bij hoog risico plaatsen o.a. scholen, binnen de bebouwde kom en langs fietspaden vinden wij als Gemeentebelangen dat we de rups moeten blijven bestrijden zolang dit nodig is.
Samen met de inwoners en partijen zoals waterschap en de agrarische sector zullen we de overlast van de EPR op verschillende manieren moeten aanpakken. Niet alleen om de financiële pieken maar ook de mate van overlast te voorkomen.  

Hoe zou je dit het beste aan kunnen vliegen? Om dit goed te doen zal er een plan voor het hele jaar rond moeten komen en niet alleen als de EPR er al is. Het aanbieden van een zo goed mogelijke leefomgeving voor de natuurlijke vijanden van de EPR zodat deze graag in De Wolden willen blijven. Houd daarbij rekening met de verschillende stadia die het beestje van ei tot vlinder doormaakt.
Als voorbeeld hebben ze in een bomenrijk pretpark een heel eigen manier bedacht door de vogels bij te voeren, wanneer de EPR niet aanwezig is. Zodra de eerste rupsen uitkomen stopt men acuut met bijvoeren en voeden de vogels zich met de rupsen. Hoe slim, hoe simpel en niet duur.

Beter goed gekopieerd dan slecht bedacht. Op de website van agrarische natuur Drenthe is een compleet draaiboek te vinden van het project ‘Boermarke Wapserveen’. De inzet van Gemeentebelangen is: Ga hier mee aan de slag en het hele jaar rond!

Weet goed welke impulsen je als gemeente wilt geven aan de openbare ruimte en waar je dit wel en niet doet. Het is een must is om de biodiversiteit te blijven stimuleren omdat een gewenst effect pas na een paar jaar merkbaar is, hoe graag we ook willen dat dit sneller gaat.

Als gemeente kunnen wij het niet alleen. De inwoners willen graag hun steentje bijdragen.
Geef als gemeente richting de inwoners nu eens aan wat 10 relatief simpele acties zijn waar zij morgen al mee aan de slag kunnen gaan. Door kinderen worden i.s.m. met de natuurvereniging en actief na schooltijd ieder jaar weer heel wat nestkasten in elkaar getimmerd. Maar er is meer mogelijk dan het ophangen van een nestkast voor de mezen.
Deel de kennis met inwoners dat minder geliefde beesten zoals de sluipwesp, de vleermuis, hoornaar, de spreeuw juist heel nuttig kunnen zijn. Alle beetjes, of eigenlijk beestjes helpen!

Met de klimaatsveranderingen van vandaag de dag zullen we ons moeten realiseren dat we in de toekomst ongetwijfeld met nog meer ongewenste inheemse insectensoorten van doen krijgen.
Gemeentebelangen heeft al eerder aangegeven niet meer te geloven in de lintjesregen om te waarschuwen voor de eikenprocessierups. Misschien levert dit juist wel meer irritatie op.

Met een waarschuwingsbord aan het begin en het eind van een gebied bereik je in onze ogen hetzelfde doel. Als we ons in het bos en op de heide begeven weten we inmiddels ook heel goed hoe we een tekenbeet zo goed mogelijk kunnen voorkomen, zonder lintjes. Of misschien moeten we gewoon accepteren dat er in bijna iedere eikenboom een eikenprocessierupsnest zit.

Als laatste het project in de gemeente Westerveld. Wat kost zo’n project nu eigenlijk? Men is bereidt om hun ervaringen met ons te willen delen. Een investering aan de voorkant van dit rupsje Nooitgenoeg. Investeer aan de voorkant, wij denken dat je daarmee de overlast uiteindelijk het meest terugdringt en de meeste kosten bespaart…. Maar dat kost tijd en geduld…

Deel dit artikel




Gerelateerd nieuws

Geen berichten gevonden