Koekange in de lift dankzij eigen initiatief

Koekange in de lift dankzij eigen initiatief

15-02-2018

 

Huizen en sportverenigingen. Zo maar wat onderdelen die nodig zijn om een dorp leefbaar te houden. In Koekange staken ze de koppen bij elkaar, met de leefbaarheid als inzet. Een prachtresultaat en dat hebben ze aan zichzelf te danken. We spreken een paar Koekangers over hun ervaringen.

“Het plan is vier jaar geleden van de grond gekomen. Daarvoor hebben wij als voetbalclub een veld ingeleverd en de korfbalvereniging KIA heeft een deel van onze kleedkamers in gebruik genomen. Toen was de grond ‘rijp voor de bouw’. Dorpsbelangen Koekange organiseerde inloopavonden om te kijken of er animo was. Er is niet alleen gekeken of er animo was, maar ook naar welke type woningen er vraag was. Met die informatie is vervolgens ook het bestemmingsplan ingericht en nu gaan we bouwen”, vertelt een trotse voorzitter van Vitesse’63, Jurrian Barelds.

Ik zag het afstaan van een veld juist als kans

Een soort ‘u vraagt, wij draaien’-mentaliteit, met voor de deelnemers een passende woning tot gevolg. Arthur Bremmer (26) krijgt ook een plek op het nieuwe plan en kan haast niet wachten: “Jammer dat het lang duurt met het aanpassen van een bestemmingsplan, maar ik ben blij dat we kunnen beginnen.” Jurrian springt bij: “Je hebt natuurlijk ook te maken met allerlei regelgeving, maar als dat sneller zou kunnen zou dat voor iedereen mooi zijn.”

De bouw van de nieuwe huizen is van levensbelang voor het dorp, meent Jurrian: “Je houdt op die manier de leefbaarheid in Koekange. De sportverenigingen, de basisscholen en de middenstand zijn hierbij gebaat. Als je mensen de kans geeft om hier te kunnen blijven wonen hier op de manier waarop ze dat zelf graag willen, dan is dat super.” Van leegloop is in Koekange dan ook geen sprake. Niels Andeweg, voorzitter van de korfbalvereniging, stelt dat veel jeugd in het dorp blijft, wat weer doorwerkt in zijn vereniging.

Als voetbalclub een veld inleveren zou je een groot offer kunnen noemen, maar er stond indirect ook iets tegenover. De plaatsing van een kunstgrasveld in Koekange wordt werkelijkheid. “Ik zag het afstaan van een veld juist als kans. Een veld wat constant bespeelbaar is en dat terwijl ons ledenaantal zelfs groeit. Fantastisch!”

Speerpunt - Passende woning voor iedereen

woningbouw kunstgras leefbaarheid passende woning sport