Lely, Limburg, Lokaal - Wethouder Jan van 't Zand verlaat politiek

Lely, Limburg, Lokaal - Wethouder Jan van 't Zand verlaat politiek

22-11-2020

Na meer dan 30 jaar politiek actief te zijn geweest houdt hij het voor gezien. “Icoon stapt uit de politiek” kopt de Meppeler Courant. Wethouder Jan van ’t Zand gaat met pensioen. Niet omdat hij het te zwaar vindt of er genoeg van heeft. Integendeel het zal juist afkicken worden. Loslaten in vertrouwen luidt de ondertitel bij het initiatief vanuit Gemeentebelangen en de raad voor Initiatiefrijk De Wolden. Nu mag hij Gemeentebelangen De Wolden loslaten in vertrouwen. Natuurlijk niet helemaal, maar anders.

Lely  

In zijn werkzame leven naast de politiek was hij jaren werkzaam voor Lely Center Zuidwolde. Die van de melkmachines in de agrarische bedrijven. Mooi te combineren met het raadslidmaatschap en alle daarbij komende functies. Vicevoorzitter van de raad, voorzitter van de werkgeverscommissie, lid van de agendacommissie,  fractievoorzitter, lid van de financiële commissie enz. enz. Dat hij überhaupt nog tijd overhield om te werken. Plus daarnaast nog thuis zijn vrouw Stiena en de kinderen.

Limburg

Bij thuis stond en staat Limburg centraal. Even eruit, even ontspannen. Sportief bezig zijn en lekker samen met de familie. Zeker nu Jan al enige tijd en binnenkort ook Stiena de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Samen genieten, samen erop uit. Limburg zal hier een grote rol in blijven spelen.

Lokaal

Vanaf 1982 politiek actief in de raad en vanaf 1994 voor Gemeentebelangen Zuidwolde. Na de gemeentelijke herindeling van 1998 opgegaan in Gemeentebelangen De Wolden. Een lokale partij dicht bij de mensen, dat sprak hem aan. En hoe, als fractievoorzitter met alle bijbehorende functies, maar als kers op de taart in zijn politieke loopbaan vanaf 2014 als wethouder. Eerst als meer dan 100 procent inzetbare parttime wethouder maar vanaf 2018 als volledig wethouder. Mooie portefeuilles als financiën, sport en afval mocht hij beheren. Onderdelen die hem na aan het hart liggen en waar hij altijd enthousiast van wordt, ‘je kan hem er zelfs wakker voor maken’. Die gedrevenheid en het politieke gevoel heeft hij altijd over proberen te brengen naar de nieuwkomers en zittende raadsleden binnen de fractie van Gemeentebelangen. Misschien wel een nieuwe rol voor in de toekomst, eerst even afstand nemen.

Afstand nemen zal lastig worden kijkend naar zijn jarenlange inzet voor de gemeente, Gemeentebelangen De Wolden en de politiek. Voor Gemeentebelangen staat los laten niet voor losmaken. Natuurlijk zullen wij zijn politieke kennis gaan missen maar het politieke bloed kruipt op een gegeven moment toch waar het niet gaan kan. Het politieke gevoel welke Jan van ’t Zand al jaren heeft laten zien komt dan van pas en vanzelf weer boven drijven.
Jan van ’t Zand bedankt voor je oneindige inzet voor de gemeente De Wolden en voor Gemeentebelangen. Maar voor eerst, geniet van de mooie dingen van het leven, DOEN!

Wethouder Jan van 't Zand Lokaal Gemeentebelangen pensioen loslaten afkicken Doen