Ouderen ‘op fietse’ in Ruinen

Ouderen ‘op fietse’ in Ruinen

15-02-2018

 

In Ruinen is met ’t Neie Punt een startschot gegeven voor nieuwe initiatieven voor zorg in dorpen van plattelandsgemeenten. Nu is de zorg van belang voor ouderen, maar nog liever zien wij dat de ouderen zo lang mogelijk blijven meedraaien in de samenleving.

Op steenworpafstand van het zorgcentrum en dorpshuis in Ruinen zit een jonge ondernemer die hier maar wat graag in faciliteert: Arnt Jalvingh. De ex-marathonschaatser opende Arnt Wheelworks anderhalf jaar geleden en de zaak gaat als een trein. Het pand is in die zin in ere hersteld. Vroeger zat er al een fietsenmaker en nu neemt Arnt het stokje over.

Ouderen kunnen nog steeds veel bijdragen aan onze samenleving

Naast racefietsen en onderdelen op het kleinste niveau, verkoopt deze sportman ook e-bikes. Zijn grootste afzet is gericht op het sportfietsen, maar sinds afgelopen zomer komen er ook meer ouderen in zijn shop met vraag naar een e-bike voor de recreatietochtjes. “Met name in de zomermaanden merk je dat juist ouderen dit soort dingen lokaal zoeken.”

Wethouder Jan van ’t Zand, nog steeds fervent fietser, werd afgelopen jaar 65: “Ouderen zijn het goud van de samenleving. Die moet je zo lang mogelijk vitaal kunnen houden, want ze kunnen met al hun kennis en ervaring nog steeds veel bijdragen. Veel fietsen draagt daar mede aan bij.”

Henny Buld-Kist fietst ook graag op haar stalen ros met ondersteuning: “Als ik graag ergens op de fiets naartoe wil, maar niet met een rood hoofd van inspanning aan wil komen, zet ik de ondersteuning wat hoger. Maar ik wil wel graag voelen dat mijn lichaam wat gedaan heeft.”

Zo is het ook bedoelt, meent Arnt. Jan van ’t Zand: “Je kunt zo veel mee doen als je zelf wilt, waardoor je ook op latere leeftijd langere tochten kunt maken.”

Maar waar zorg is voor veel mensen binnen De Wolden, moet de focus ook gericht zijn op de nieuwe ondernemers in onze gemeente. Henny kan wat betreft fietsen meepraten over het belang van dit soort ondernemers in onze gemeente: “Als er iets gerepareerd moet aan mijn elektrische fiets, dan kan ik dat dicht bij huis regelen. Iemand die er verstand van heeft en die ik ken, waar ik direct bij terecht kan.”

Speerpunt - Vitale Ouderen

Speerpunt - Ondernemersdienstverlening

vitale ouderen ondernemers ondernemersdienstverlening initiatieven