Speelruimtebeleid uitgespeeld of opgeplust

Speelruimtebeleid uitgespeeld of opgeplust

29-10-2020

“Wie gaat ermee buiten spelen?” een geluid wat Gemeentebelangen graag hoort aldus fractievoorzitter Petra Haanstra. Buitenspelen is van groot belang voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Kinderen ontmoeten elkaar en leren met elkaar samenspelen. Speeltoestellen horen bij het buitenspelen.  Op de betreffende locaties zijn niet alleen kinderen aanwezig, maar ook de ouders, opa’s en oma’s. Belangrijk om elkaar te ontmoeten en belangrijk voor een aantrekkelijke woonomgeving.

Het huidige speelruimtebeleid is inmiddels alweer 10 jaar oud. Over het onderhoud, beheer en inspectie van de speeltoestellen zijn afspraken gemaakt.
De gemeente zorgt jaarlijks voor een veiligheidsinspectie en stuurt de uitkomsten ervan naar de diverse organisaties in onze gemeente. Meestal zijn dat Speeltuinverenigingen, soms Dorpsbelangen of een Stichting. Op hun beurt zijn zij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de speeltoestellen.
Speeltoestellen in gemeente De Wolden worden dus onderhouden door vrijwilligers die in het algemeen met veel enthousiasme en bevlogenheid het beheer ervan doen. Daar zijn wij trots op en tegelijkertijd versterkt het de sociale samenhang in een dorp.

Onlangs is er een evaluatie geweest. Veel speeltoestellen zijn sterk verouderd en moeten vervangen worden. Ook hebben de beheerders van de speeltuinen behoefte aan ondersteuning bij het opstellen van meerjarige vervangingsplannen en/of uitvoeringsplannen. Wat doe je wel en wat doe je niet? Al snel, of kan en mag het later?
Het inspectierapport is hier niet echt duidelijk in. Verder zou hulp bij het zoeken naar en aanvragen van subsidies handig zijn. Evenals bij het repareren of groot onderhoud van de speeltoestellen.

De huidige regeling is niet toereikend om aan de vervangingsopgave te voldoen. Bij de fractie van Gemeentebelangen staat veiligheid voorop en zijn wij het eens met het voorstel om het investeringskrediet voor vervanging van de speeltoestellen blijvend te verhogen. Naast verhoging gaan de beheerders minder bijdrage aan de vervanging van speeltoestellen en gaat de gemeente meehelpen met het opstellen van een vervangingsplan.

Als Gemeentebelangen vinden wij het wel belangrijk dat het initiatief voor vervanging, en dus de veiligheid van de speeltoestellen, bij de speeltuinverenigingen en de andere organisaties ligt, en niet bij de gemeente. Ons standpunt luidt wel dat het belangrijk is dat er draagvlak is in de samenleving. Zonder draagvlak van de inwoners moet je voorzieningen niet in stand willen houden is onze opvatting. Ter overdenking zouden we de beheerders mee willen geven dat in de buurten waar de kinderen inmiddels volwassen zijn en vertrokken zijn naar elders de speeltoestellen er nog staan. Houd de speellocaties zo nu en dan kritisch tegen het licht, zijn ze op die plek dan nog wel nodig of misschien minder toestellen? Scheelt tenslotte in de vervanging.

Op dit moment is er in gemeente De Wolden een mooie infrastructuur van ruim 400 toestellen, geweldig. Wij hopen nog lang in De Wolden spelende kinderen te zien op de speeltoestellen. Speeltoestellen die door enthousiaste vrijwilligers beheerd en onderhouden worden. Naast onderhoud zorgen deze actieve organisaties ook voor actie door  activiteiten te organiseren in het dorp.
Fantastisch en ga door met jullie mooie werk. Hiermee dragen jullie bij aan een veilige en duurzame leefomgeving in De Wolden.

Speelruimtebeleid Gemeentebelangen evaluatie speeltuinverenigingen beheer vervanging verhoging bijdrage