Hier sta je gewoon met je voeten in een weiland

Hier sta je gewoon met je voeten in een weiland

15-02-2018

 

Over de rivier De Reest in De Wijk liggen twee bruggen. Voor de inwoners misschien wel iconische bruggen. Daar spreken we Patrick Paalman. Sinds drie jaar is hij eigenaar van een grijze Citroën HY uit 1975. Patrick en zijn bus crossen naar foodtruckfestivals door het hele land. Maar voor een groot festival hoeft hij tegenwoordig zijn dorp niet meer uit. Afgelopen zomer kwamen er maar liefst 10.000 bezoekers naar De Wijk voor het Smaakmakersfestival.

Het hoeft niet per se groter, maar we moeten niet stil komen te staan

“Ik heb de bus gekocht in Frankrijk, zo’n acht jaar geleden. Je kon er dwars doorheen kijken, zoveel gaten zaten erin en door de roest kreeg je hem geen meter vooruit. Anderhalf jaar heb ik eraan geknutseld en nu is het mijn ‘kantoor’. Fulltime met mijn foodtruck op pad naar festivals of catering op locatie”, glimlacht hij.

“De ‘Wiekers’ staan erom bekend dat ze iets kunnen organiseren. Vrijwilligers, daar staat of valt het festival mee. Ze komen uit De Wijk, Zuidwolde, maar ook van buiten de gemeente, bijvoorbeeld IJhorst. We hebben vrij veel recreatie en toerisme in de zomer, maar dit was ongekend”, zegt de man die inmiddels ontelbare festivals heeft gezien.

“De bus kan maar 90 kilometer per uur, maar ik kom overal. Amsterdam, Haarlem, Den Bosch, zelfs België. In het westen zijn ze ooit begonnen met die foodtruckfestivals. Tien jaar geleden heetten die wagens nog ‘rollende keukens’ en was het klein, alles kon en alles mocht. Tegenwoordig staan er honderden trucks op zo’n festival. Hier zijn we er wat later mee begonnen, dus van die grote festivals kunnen we altijd nog leren. Het hoeft niet per se groter, maar we moeten niet stil komen te staan.”

Patrick: “Dit festival is daarentegen wel uniek, want kijk waar we staan: het is een weiland, meer niet.” Ronald Brouwer, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, glundert: “Sommige culinaire festivals zijn erg strak, misschien wat behoudend aangekleed. Maar hier sta je gewoon met je voeten in een weiland en dat vindt iedere bezoeker prachtig.”

“Je merkt het ook aan de bezoekers. Ze blijven lang hangen als ze er eenmaal zijn, want het is er gewoon erg gezellig en vooral lekker”, straalt Patrick. Een initiatief om trots op te zijn!

Speerpunt - Recreatie en Toerisme

foodtruck smaakmakersfestival vrijwilligers initiatief